Voorrangsregeling Syntrus Achmea helpt mensen met sleutelberoep aan woning

Syntrus Achmea heeft 72 appartementen op Oostenburg in Amsterdam toegewezen aan mensen met een sleutelberoep. Onderwijzers, zorgmedewerkers en politieagenten konden zich tot 1 januari met voorrang inschrijven voor in totaal 136 sociale huurwoningen uit de portefeuille van het ADRF. De overige 64 woningen gaan naar jonge starters uit de hoofdstad (tot 28 jaar). Ook zij hadden voorrang bij de inschrijving.

“Het is een prachtig resultaat waar we trots op zijn”, zegt Annemarie Maarse, Residential & Health Care director bij Syntrus Achmea. “Wij hadden de volledige vrijheid in de verhuur van deze woningen, maar we hebben er bewust voor gekozen om deze groepen voorrang te geven. Voor sterke, inclusieve steden is het heel belangrijk dat leerkrachten, verpleegkundigen en agenten dichtbij hun werk kunnen wonen en dat jonge starters in hun eigen stad een stap kunnen maken.” De 136 studio’s op Oostenburg, één van de drie oostelijke eilanden tussen het IJ en de grachtengordel, hebben een vloeroppervlakte tussen de 33 en 41 m2. Huurders hebben daarnaast de beschikking over een terras of een gezamenlijke daktuin. De huur van de woningen, die in maart zijn opgeleverd, bedraagt 728 euro per maand. Van de 136 sociale huurwoningen, worden 102 gehuurd door woonstarters (thuiswonend of niet zelfstandig hurend) uit Amsterdam. Van de 72 huurders met een sleutelberoep, werken 6 bij de politie, 27 in het onderwijs en 39 in de (jeugd)zorg. Naast de sociale huurwoningen realiseert Syntrus Achmea namens het Achmea Dutch Residential Fund (ADRF) ruim driehonderd appartementen in het middensegment en de vrije sector op Oostenburg waarvan de eerste 250 appartementen inmiddels zijn opgeleverd. De appartementen voorzien in een grote behoefte aan woonruimte in Amsterdam voor verschillende doelgroepen, waarbij duurzaamheid een heel belangrijke rol speelt. Zo worden de woningen verwarmd en gekoeld met een WKO-installatie, winnen we de warmte van wegspoelend douchewater terug en komt er op één van de blokken een dakkas, waar bewoners gezamenlijk kunnen tuinieren. Syntrus Achmea past de voorrangsregeling voor sleutelberoepen steeds vaker toe bij nieuwbouwprojecten, ook buiten Amsterdam.

Oostenburg, Amsterdam

vlnr: Arthur van der Wal (Syntrus Achmea), Cees Lok (gemeente Roosendaal), Marcel Andringa (PME), Eric Uijen (PME)

Hoofdrol voor houtbouw bij grote herontwikkeling Syntrus Achmea voor PME in centrum Roosendaal

Syntrus Achmea gaat namens PME pensioenfonds circa 14.000 m2 leegstaand commercieel vastgoed in het centrum van Roosendaal transformeren naar 171 woningen en 1.000 m2 commerciële ruimte. Bij de herontwikkeling wordt op grote schaal gebruikt gemaakt van houten materialen, waardoor de CO2-uitstoot aanzienlijk lager is vergeleken met traditionele bouw.

De constructie van de woningen aan de Dr. Brabersstraat en het Roselaarplein in hartje Roosendaal zal grotendeels bestaan uit Cross Laminated Timber (CLT), waarmee een CO2 -reductie verwacht wordt van 20.300 ton per jaar. Dit is vergelijkbaar met een besparing per jaar van het elektriciteitsverbruik van circa 3.500 huishoudens. Voor PME is het de eerste grootschalige belegging in houtbouw. Het plan aan het Roselaarplein omvat 171 betaalbare en duurzame woningen, waaronder 43 levensloopbestendige- en 3 woon-werkwoningen, 1.000 m2 commerciële ruimte, een daktuin, 34 parkeerplaatsen en een fietsenstalling. In mei 2023 zal gestart worden met de sloop van het complex. Oplevering staat gepland voor het vierde kwartaal van 2025. Eric Uijen, voorzitter Uitvoerend Bestuur PME pensioenfonds: “De herontwikkeling van het complex aan de Dr. Brabersstraat in Roosendaal is voor ons allesomvattend: Wij willen als pensioenfonds graag een bijdrage leveren aan het reduceren van het woningtekort en zorgdragen voor zowel betaalbare als meer levensloopbestendige woningen. Dit bereiken op een duurzame manier is voor ons een voorwaarde. Kiezen voor houtbouw is een grote stap vooruit, weg van fossiel en uitputtend naar hout en hernieuwbaar. We hopen dat meer investeerders de stap naar gezond bouwen gaan maken.” Wethouder Cees Lok, gemeente Roosendaal: “Deze herontwikkeling sluit goed aan op onze duurzaamheidsambities en biedt een welkome en duurzame aanvulling op onze inclusieve woonambities voor de binnenstad van Roosendaal. Wij zijn dan ook erg blij met de toevoeging van betaalbare en levensloopbestendige huurwoningen aan ons woningaanbod.” Syntrus Achmea is verantwoordelijk voor de herontwikkeling en de totstandkoming van de Anterieure Overeenkomst in opdracht van PME pensioenfonds. Het ontwerp is van architectenbureau Common Affairs uit Amsterdam. Projectontwikkelaar en bouwer Van Omme & de Groot uit Rotterdam is verantwoordelijk voor de realisatie.

One Space: collectieve verbindingen als sleutel voor social binding

Collectief wonen, ofwel kleinere woningen en gezamenlijke voorzieningen, zorgt voor betaalbare huisvesting en meer samenhang tussen bewoners. Een goed voorbeeld hiervan is het splinternieuwe One Space in Delft. Dit duurzame complex, een belegging van BPL Pensioen, combineert wonen met gemeenschappelijke ruimtes om te werken, sporten, ontmoeten en ontspannen.

Op initiatief van Syntrus Achmea organiseerde het blad Vastgoedsturing een rondetafelgesprek over het idee achter One Space. Gespreksleider Tom van ‘t Hek sprak met architect Pim van der Ven (Juli Ontwerp), ontwikkelaar Niek Smook (VORM) en met Jan Willem Markhorst, hoofd ontwikkelingsmanagement bij Syntrus Achmea. Lees hier het Rondetafelgesprek One Space.

Deel deze pagina