Restschuldenregeling ter voorkoming gedwongen verkoop woning

Syntrus Achmea zet zich in voor duurzaam woningbehoud van haar klanten. Ook in (financieel) moeilijke tijden staan wij onze klanten bij. Je kunt het je in deze tijden van stijgende woningprijzen bijna niet voorstellen, maar het gebeurt nog steeds; klanten met een woning waarvan de waarde lager is dan het bedrag dat zij aan hypotheek hebben opgenomen. Dat betekent dat bij (gedwongen) verkoop de woning niet voldoende oplevert om de hypotheek af te lossen. En dat heeft tot gevolg dat de klant een restschuld overhoudt. Vanuit onze wens klanten financieel bij te staan in moeilijke tijden en meer toekomstperspectief te bieden, introduceren wij ons nieuwe restschuldenbeleid. De nieuwe restschuldenregeling houdt in dat als er sprake is van een restschuld na verkoop van de woning, de klant betaalt op basis van draagkracht voor een periode van vijf jaar. Zodra de periode van vijf jaar verlopen is en de klant volledig voldaan heeft aan de betaalafspraken, scheldt Syntrus Achmea het restant van de schuld volledig kwijt. We doen dit natuurlijk niet als er sprake is van fraude of de klant hier geen prijs op stelt. Tot voor kort hanteerden we nog een andere werkwijze. Wanneer een woning met verlies werd verkocht, ontstond er een restschuld. Voor alle restschulden was het uitgangspunt dat de volledige schuld moest worden voldaan door de klant, ongeacht de terugbetaalperiode. We zagen echter dat lang niet alle klanten in staat waren om hun restschuld terug te betalen. Als organisatie hebben wij ons, vanuit onze maatschappelijke verantwoordelijkheid, tot doel gesteld om in minimaal 80% van de gevallen te zorgen dat de klant die zich meldt bij Bijzonder Beheer zijn woning kan behouden. Dat is een mooi streven, maar soms is dit niet haalbaar en is het beter voor de klant om de woning wel te verkopen. We stelden onszelf vragen als 'Wat doen we dan voor onze klant?' en 'Hoe kunnen we ook deze klanten voldoende toekomstperspectief bieden?' Hieruit is de nieuwe restschuldenregeling ontstaan. Met dit restvorderingsbeleid willen wij de klant weer een schuldenvrij toekomstperspectief bieden. Het verwijderen van de RH-codering uit het BKR-systeem maakt ook deel uit van het nieuwe restschuldenbeleid.

Hypotheekadviseur speelt belangrijke rol voor verduurzaming woning

Bij het afsluiten van een hypotheek vormt de hypotheekadviseur een belangrijke schakel. Daarom is het belangrijk dat er in het adviesgesprek tussen adviseur en klant wordt gesproken over de mogelijkheden van verduurzaming van de woning. Wij stimuleren dit gesprek door bijvoorbeeld in een rentevoorstel de mogelijkheid van een Energiebespaarbudget (EBB) en Energie Besparende Voorzieningen (EBV) onder de aandacht te brengen. Sinds het vierde kwartaal van 2021 volgen wij of het onderwerp duurzaamheid is besproken in het adviesgesprek. We zien dat 17,1% van de klanten 'duurzaamheid' als onderwerp heeft besproken met de adviseur. Van deze klanten gaat ruim 55% daadwerkelijk zijn/haar (aan te kopen) woning verduurzamen. Een eerste voorzichtige conclusie is dat het bespreken van verduurzaming een positief effect heeft op het nemen van verduurzamingsmaatregelen door een woningbezitter. De komende kwartalen blijven wij deze ontwikkeling op de voet volgen.

Impact Plus 2022: Gezond en Duurzaam Wonen voor Iedereen

De tekorten op de woningmarkt zijn nijpend: het aantal alleenwonenden neemt sterk toe en de toegang tot de markt blijkt uiterst ingewikkeld. Ook staan we voor enorme klimaatuitdagingen. Hoog tijd voor creatieve, innovatieve woonoplossingen! Achmea staat voor Duurzaam Samen Leven. Samen met onze klanten, strategische partners en relaties lossen wij grote maatschappelijke vraagstukken op rond gezondheid, wonen & werken, mobiliteit en inkomen. Achmea Foundation en Achmea organiseren daarom dit jaar gezamenlijk het programma Impact Plus 2022. Over Impact Plus 2022 We ondersteunen innovatieve sociaal ondernemers die zich in de scale-up-fase bevinden, met de professionalisering van hun onderneming en het vergroten van hun maatschappelijke impact op het gebied van gezond en duurzaam wonen. Van alle aanmeldingen worden 8 sociaal ondernemers geselecteerd. Zij winnen deelname aan het programma Groeiversneller van Centraal Beheer (uitgebreide begeleiding gedurende 6 maanden), krijgen feedback op hun groeiplan én toegang tot het netwerk van Achmea en de foundation. Speciaal voor deze editie krijgen geselecteerde deelnemers ook exclusief toegang tot het mentornetwerk van NLGroeit. Ben of ken jij de sociaal ondernemer die we zoeken? Een ondernemer met een innovatief product of dienst die bijdraagt aan gezond en duurzaam wonen voor iedereen. Ben je ambitieus en wil je voor nog meer mensen het verschil maken? Neem een kijkje op impactplus.social en meld je aan voor hét groeiprogramma van 2022.

Deel deze pagina