Circulaire verduurzaming woningportefeuille BPL Pensioen

In navolging van het Klimaatakkoord van Parijs is in 2019 een nulmeting uitgevoerd op de CO₂-uitstoot van alle woningobjecten in de portefeuille van BPL Pensioen. Doel is om in 2030 de CO₂-emissie in de woningportefeuille ten opzichte van 1990 met 50% te reduceren. Om deze ambitie te realiseren is in 2020 in samenwerking met BPL Pensioen een langjarig verduurzamingsprogramma gestart. Hierbij is een belangrijke stap gezet voor de verduurzaming van de type 570- en type 600-eengezinswoningen uit de portefeuille. Dit betreft een woningtype met hetzelfde ontwerpprincipe, veelal gerealiseerd vóór de jaren 90, waarbij de naam van het type refereert naar de breedte van de eengezinswoning. De leeftijd van de woningen, de onderhoudscyclus, het wooncomfort en de toekomstbestendigheid maken dat verduurzaming voor deze woningen gewenst is. Voor effectieve sturing op de reductie van de CO₂ emissie wordt het principe van Trias Energetica gevolgd. Trias Energetica is een ontwerpprincipe dat voor de reductie van energieverbruik is ontwikkeld en richt zich op het beperken van de energievraag. De verduurzamingswerkzaamheden bestaan uit het plaatsen van geïsoleerde voor- en achterdeuren, plaatsen van HR++ beglazing, vervangen van ph-ramen door kunststof kozijnen voorzien van ZR ventilatieroosters, CO₂-gestuurde ventilatieboxen en zonnepanelen. Met o.a. bouwpartner BAM Wonen wordt op hoog tempo volgens een industrieel en efficiënt proces verduurzaamd, waarbij wordt gewerkt met co-makers en digitale middelen zoals dronescans. De volgende stap in de verduurzaming is het concreet toepassen van circulaire toepassingen en materialen. Voor 25 woningen in Rockanje zijn de mogelijkheden in kaart gebracht door de co-makers van BAM Wonen. Zo worden voor de productie van de kunststof kozijnen oude kunststof kozijnen hergebruikt, de zgn. ‘Reframe’ methode. Het toepassen van deze Reframe-variant levert een besparing op van maar liefst 14,1% CO₂ ten opzichte van het standaard kozijnprofiel. Concreet is dit 5,9 kg CO₂ per m2 kozijn. Kunststof roosters, aluminium onderdelen en houten deuren worden gescheiden om te worden hergebruikt en behoren niet langer tot het bouw- en sloopafval. Jeroen de Graaf, Portfeuillemanager Syntrus Achmea: ”Inmiddels zijn er 900 woningen van BPL Pensioen verduurzaamd en er volgen de komende jaren nog circa 1.000. Hiermee wordt 1 op de 4 woningen in de portefeuille van BPL Pensioen verduurzaamd. Met het toepassen van circulaire materialen wordt een belangrijke nieuwe stap gezet binnen het verduurzamingsprogramma.”

Type 600-woningen van BPL in Veldhoven na verduurzaming

Aankoop 29 duurzame en betaalbare woningen in Rotterdamse wijk Wielewaal

Syntrus Achmea heeft namens het Achmea Dutch Residential Fund (ADRF) 29 eengezinswoningen gekocht in de Rotterdamse wijk Wielewaal. Verkoper is BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling. Wielewaal is een wijk in Rotterdam Zuid, waar in de jaren '50 noodwoningen zijn geplaatst. Verspreid over tien fases maken deze huizen plaats voor in totaal 807 nieuwe woningen. De eerste 132 sociale huurwoningen zijn in 2015 en 2016 opgeleverd en in gebruik genomen door de toenmalige bewoners van de wijk. De overige 675 woningen, met een mix van sociale en middensegment huur en (sociale) koop, worden de komende jaren in aanbouw genomen.

Syntrus Achmea verwerft voor het ADRF in Wielewaal 29 woningen van ca. 100 m2. Alle woningen zijn zeer energiezuinig (EPC = 0) en worden verhuurd in het middensegment. Start bouw is voorzien in het derde kwartaal van 2022; de oplevering in het vierde kwartaal van 2023. In latere fasen heeft ADRF de mogelijkheid om nog eens 71 woningen aan te kopen. BPD heeft Van Wijnen gecontracteerd voor de realisatie van het project. “Deze woningen zijn een goede toevoeging aan de portefeuille van het ADRF, omdat ze duurzaam én betaalbaar zijn”, zegt fondsmanager Onno Hoff. “Ze geven een impuls aan de noodzakelijk vernieuwing van Rotterdam-Zuid, waarbij bestaande bewoners van het stadsdeel de mogelijkheid krijgen om een stap te maken in hun wooncarrière.” “De buurt heeft van oudsher een sterke gemeenschapszin. Om dat zo te houden ontwikkelen we sociale cohesie mee onder het motto ‘Allemaal Wielewaal’,” vertelt Peter Immers, gebiedsontwikkelaar Zuid-West van BPD. “Het zijn actieve bewoners die het leuk vinden met elkaar dingen te organiseren en samen verantwoordelijk zijn voor het Wielewaalhuis, de huiskamer van de Wielewaal.”

Deel deze pagina