Samen zelfstandig oud worden in De Nieuwe Sint Jacob

Met eef heeft Syntrus Achmea een nieuw woonconcept ontwikkeld, waarbij ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Met zorg en aanvullende diensten op afroep en een actieve ondersteuning van het contact tussen bewoners.

Woon-zorgcomplex De Nieuwe Sint Jacob in Amsterdam, direct tegenover dierentuin Artis, heeft de primeur. De Nieuwe Sint Jacob telt ruim 300 levensloopbestendige appartementen, 20 maisonnettes en commerciële ruimten op de begane grond en de eerste verdieping van een monumentale kapel in het hart van het complex. Hier wordt onder meer een ontmoetingsruimte gerealiseerd waar bewoners samen koffie kunnen drinken, met elkaar koken en deelnemen aan activiteiten. Op de hoger gelegen verdiepingen van de kapel heeft zorgorganisatie Amstelring 36 appartementen voor dementerende ouderen. Het woonconcept eef heeft als doel het bieden van een comfortabele, levensloopbestendige woonomgeving waarin extra services binnen handbereik zijn. Het faciliteren van ontmoeting, het ontstaan van een sterke community, het omkijken naar elkaar en het bieden van aanvullende (zorg)diensten staat centraal. Zes dagen per week is er een communitymanager aanwezig op locatie om verbinding en contact te stimuleren. Daarnaast kunnen huurders gebruik maken van een online portaal. Middels een webportaal en ­­een app kunnen huurders zowel praktische zaken regelen als contact leggen of onderhouden met medehuurders. Zo kunnen zij contracten en handleidingen inzien en via het ‘prikbord’ ook in contact komen met medehuurders. Omdat bewoners zaken zelf kunnen regelen, altijd beschikken over up to date informatie, betrokken worden bij initiatieven binnen het complex en beter met elkaar in contact kunnen staan, wordt het gewenste 'nabuurschap’ gestimuleerd. Daarnaast geeft het platform de beheerder en asset manager real time inzicht in de ontwikkelingen in het complex.

Het doel van Syntrus Achmea is via de implementatie van dit online huurdersplatform een hogere klanttevredenheid te realiseren door in te spelen op de behoeften en beleving van onze huurders. De ‘S’ van ESG concreet. Door het aanbieden van een aantrekkelijk product, wordt de leegstand beperkt en is er sprake van minder mutatie- en marketingkosten. Dit leidt uiteindelijk ook tot een beter rendement voor onze opdrachtgevers. In het magazine Vastgoedsturing is een interview te lezen met asset manager Heleen Voskuyl van Syntrus Achmea en Kim van de Stay van MVGM Zorgvastgoed, beheerder van De Nieuwe Sint Jacob.

Hu­­urdersportaal De Nieuwe Sint Jacob

'Van wonen in de zorg naar zorg in de woning’

Zelfstandigheid, elkaar ontmoeten en omzien en zorgen voor elkaar. In levensloopbestendige woningen kun je oud worden. Toch zijn die er nog veel te weinig. Zeker als je kijkt naar de sterke groei van het aantal ouderen in Nederland.

In een interview met VNG Magazine roepen Jeroen Kemperman (Zilveren Kruis) en Daan Tettero (Syntrus Achmea) gemeenten op wonen en zorg beter te combineren. Lees hier het interview met Daan Tettero en Jeroen Kemperman

Breed gedragen manifest voor sociaal en inclusief Oostenburg

Publieke en private organisaties gaan zich in Amsterdam samen hard maken voor een sociaal en inclusief Oostenburg. Op initiatief van woningcorporatie Stadgenoot, de gemeente Amsterdam en Syntrus Achmea hebben eigenaren en sociaal partners begin mei een ‘sociaal manifest’ ondertekend. Doel is een wijk te creëren ‘die voor iedereen open en toegankelijk is en ruimte biedt aan ieders leefstijl en behoeften’.

Oostenburg, een van de drie oostelijke eilanden tussen het IJ en de Amsterdamse grachtengordel, is recent herontwikkeld van een industrie- in een woongebied. In totaal worden hier de komende jaren circa 1.800 woningen gerealiseerd, bestemd voor mensen uit alle lagen van de bevolking. Bijzonder is dat de verschillende delen met sociale huurwoningen, middenhuur woningen en koopwoningen niet van elkaar te onderscheiden zijn. De ondertekenaars van het manifest hebben vijf ambities geformuleerd voor Oostenburg. Zo moet de nieuwe wijk aan alle bewoners en bezoekers kansen bieden. Bijvoorbeeld via laagdrempelige stage- en werkplekken op het gebied van beheer en onderhoud, zorg aan huis en andere dienstverlenende beroepen. Daarnaast krijgen ondernemers die ambacht hoog in het vaandel hebben staan, pop-ups en/of sociale ondernemers bij gelijke geschiktheid voorrang. Om ervoor te zorgen dat bewoners, ondernemers en bezoekers elkaar leren kennen, wordt een programmering opgesteld. De vastgoedeigenaren gaan samen bepalen wie hiervoor wanneer ruimte beschikbaar stelt, en onder welke voorwaarden. Samen met de gemeente kijken de initiatiefnemers ook hoe de buitenruimte in topconditie kan blijven. Een slimme combinatie van private investeringen en subsidies moet zorgen voor een zo groot mogelijke impact. Stadspartner Voor Syntrus Achmea past het manifest naadloos in onze ambitie als Stadspartner; we geven krachtig invulling aan de ‘S’ in ons Environmental, Social en Governance (ESG)-beleid. Bovenal is het een prachtig voorbeeld van de missie van Achmea: Duurzaam Samen Leven. Samen kunnen publieke en private organisaties het verschil maken. Naast de gemeente Amsterdam, Stadgenoot en Syntrus Achmea hebben de volgende organisaties het manifest ondertekend: AHAM, ATRIUM Management, Bouwinvest, Inntel Hotels, Stichting Over de Brug, Stichting BOB Helpt, Steenwell, VORM en Zorggroep Amsterdam Oost. Lees hier het Manifest Oostenburg

De ondertekenaars van het manifest: VORM, Bouwinvest, Stichting over de brug, Inntel, Stadgenoot, AHAM en gemeente Amsterdam. Geheel rechts Onno Hoff van Syntrus Achmea.

Ondertekening convenant door burgemeester Halsema en Boris van der Gijp

Samenwerking met Gemeente Amsterdam voor preventieve aanpak woningmisbruik

De gemeente Amsterdam en Syntrus Achmea gaan nauw samenwerken om woningmisbruik door criminelen te voorkomen en aan te pakken. Daardoor komen meer woningen beschikbaar voor mensen die daar recht op hebben, en verbetert de leefbaarheid in de buurt. Syntrus Achmea is het eerste vastgoedbedrijf waarmee de gemeente een convenant sluit.

Criminelen hebben woningen om drugs of wapens in op te slaan of voor illegale activiteiten als prostitutie, gokken en de productie van drugs. Ze zetten tussenpersonen en valse papieren in om buiten het zicht van pandeigenaren en de overheid panden te betrekken. De gemeente Amsterdam pakt woonfraude hard aan. In 2021 heeft Amsterdam 1.400 woningen die illegaal gebruikt werden, weer vrijgemaakt voor woningzoekenden.

Namens onze institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, hebben wij een groot aantal vastgoedcomplexen in portefeuille. Daarbij maken wij gebruik van verschillende beheerders, bijvoorbeeld voor het onderhoud en de verhuur. In het totaal beheert Syntrus Achmea, namens verschillende eigenaren, rond de 4.000 woningen in de regio Amsterdam-Amstelland. Door nauwer samen te werken met de gemeente Amsterdam, kan woningmisbruik effectief worden aangepakt, helpen we woningzoekenden aan een woning en verbeteren we de leefbaarheid in de buurt. Het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC), dat zich bezig houdt met de aanpak van ondermijnende criminaliteit, faciliteert de samenwerking tussen de gemeente en Syntrus Achmea. Convenant In het convenant, dat eind april op het stadhuis is ondertekend door burgemeester Femke Halsema en Boris van der Gijp, directeur Vastgoed Syntrus Achmea, zijn de afspraken voor de preventieve aanpak vastgelegd. Als vastgoedbelegger investeren wij in een verdere verbetering van de screening van nieuwe huurders. Specialisten van de gemeente, politie en het RIEC gaan kennis en expertise uitwisselen met Syntrus Achmea. Daarnaast controleren de gemeente en Syntrus Achmea vaker op het gebruik van de woningen.

Deel deze pagina