Houtbouw, een gezonde belegging

In de vorige editie van de ESG Update hebben we deze publicatie al aangekondigd. Onze position paper over houtbouw: ‘Houtbouw, een gezonde belegging’.

Bouwen met hout, en dan met name innovaties zoals het sterke kruislaaghout (cross laminated timber, CLT), brengt diverse voordelen met zich mee. Zo kan er veel sneller en efficiënter gebouwd worden en heeft hout een negatieve CO₂-impact in tegenstelling tot bijvoorbeeld staal en beton. Daarnaast is onze verwachting dat op termijn door optimalisatie van de keten en schaalvoordelen bouwen met hout niet duurder hoeft te zijn dan traditionele bouwvormen, een proces dat door CO₂-beprijzing kan versnellen. Een aantal van onze klanten heeft al aangegeven concrete interesse te hebben in het toevoegen van houtbouw objecten in hun portfolio. PME pensioen heeft inhoudelijk bijgedragen aan de paper met een bijlage waarin zij uitleggen waarom zij in houtbouw willen investeren.

Tijdens de Summit, ons klantevent eind september, licht Ingrid Hulshoff, portefeuillemanager Syntrus Achmea, onze visie op houtbouw als volgt toe: “Het is de kans voor investeerders om een positieve impact te hebben op twee belangrijke maatschappelijke dossiers. Enerzijds kan een bijdrage geleverd worden aan het woningtekort en anderzijds aan de duurzaamheidsdoelstelling.”

Pakhuis de Zwijger in Amsterdam produceerde een reeks houtbouw livecasts over de transitie van niet-hernieuwbare materialen naar bio based materialen als hout. Bekijk hier de livecast uit oktober ‘De toekomst van houtbouw’ met naast Ingrid Hulshoff onder meer Pablo van der Lugt en Marieke van Doorninck (wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid, gemeente Amsterdam).

image

Klik op de afbeelding voor de video

Pensioenfondsen zorgen voor 147 middenhuur woningen in Amsterdam

Twee Nederlandse pensioenfondsen, waaronder BPL Pensioen, voegen via Syntrus Achmea nog eens 147 middensegment huurwoningen toe in Amsterdam. De investering in deze woningen vloeit voort uit eerder gemaakte afspraken met de gemeente over een gezamenlijke aanpak van het postcodegebied 1012 (‘De Wallen’) in het centrum van de stad.

De 147 energiezuinige appartementen worden gebouwd op kavel B van het gebiedsontwikkelingsproject Podium Lelylaan in Amsterdam Nieuw-West, net buiten de ring, tussen de Cornelis Lelylaan, Delflandlaan, Schipluidenlaan en Willem Frogerstraat. De 2-, 3- en 4-kamer woningen variëren in grootte tussen de 45 en 83 m2 (gemiddeld 60 m2) en zijn daarmee geschikt voor meerdere typen huishoudens. De woningen kijken uit op een gezamenlijke binnentuin en voor de huurders is onder het gebouw een ruime fietsenstalling beschikbaar. In de plint aan de westzijde komt daarnaast een commerciële ruimte van 550 m2.

Besparen met de Energiebox

Besparen op de energierekening en het wooncomfort verhogen zónder dat het geld kost. Dat is waar gemeente Utrecht op inzet met het aanbieden van de gratis Energiebox aan (particuliere) huurders. In 2030 wil Utrecht een CO₂-neutrale stad zijn. Om dit doel te bereiken zet de gemeente verschillende manieren in om de gemeente te verduurzamen, waaronder de Energiebox. In samenwerking met onze beheerders willen wij onze huurders enthousiasmeren voor deze Energiebox. De Energiebox bestaat uit een adviesgesprek, een adviesrapport en een doos met energiebesparende producten. Deze willen wij afstemmen op de doelgroep en type woning (bestaand of nieuwbouw, energielabel etc.). Doelstelling is concreet bij te dragen aan het energieverbruik van huurders en hiermee de CO₂-uitstoot te verlagen. Inzet is zoveel mogelijk afspraken met een coach te maken voor onze huurders. Met behulp van een marketingcampagne worden de diverse typen huurders benaderd. De correspondentie voeren we ook in het Engels aangezien veel bewoners in deze regio de Nederlandse taal niet volledig machtig zijn. Daarnaast proberen we een ambassadeur in het complex te benoemen om de laaggeletterden en andere bewoners die per post/mail minder bereikbaar zijn, toch te bereiken. In de huidige selectie zitten 902 woningen, waarvan 821 in Utrecht en 81 in Vleuten. Dit zijn woningen binnen de fondsen van ADRF, AP&L, Vervoer, BPL, RPF en PME Pensioen. De campagne is gestart in november en wordt uitgevoerd in samenwerking met de betrokken beheerders en Milieu Adviesbureau JMA. Kijk hier voor meer informatie.

image

Reductie CO₂-uitstoot ADRF naar 44 procent

Syntrus Achmea blijft de CO₂-uitstoot van woningen in het Achmea Dutch Residential Fund (ADRF) verlagen. Vergeleken met het referentiejaar 1990 stoten de woningen per m2 inmiddels 44 procent minder van het schadelijke broeikasgas uit. Doelstelling is een reductie van 49 procent in 2030 en een volledig CO₂-neutrale portefeuille in 2050. Wij lopen daarmee voor op het Klimaatakkoord en verwachten in 2030 al uit te komen op 70% reductie.

In samenwerking met W/E adviseurs en INNAX heeft Syntrus Achmea een Routekaart CO₂-reductie opgesteld, die de komende jaren wordt uitgevoerd. De Routekaart geeft inzicht in de haalbaarheid van de doelen en een jaarlijkse verwachting van de CO₂-uitstoot na ingrepen. Naast investeren in duurzame nieuwbouw ligt de grootste uitdaging in de aanpassing van de bestaande voorraad.

Op bijgaande foto staan de woningen aan de Paulus Akkermanweide in Leeuwarden waar we onlangs PV-panelen hebben geïnstalleerd in ruil voor een geringe huurverhoging. Bij de huurders die niet wilden ingaan op het aanbod, brengen we panelen aan zonder aansluiting of sluiten we na mutatie alsnog panelen aan.

image

Deel deze pagina