Medewerkersbetrokkenheidsonderzoek Syntrus Achmea

Dit jaar heeft 76,6% van de medewerkers de vragenlijst ingevuld en hiermee betrokkenheid getoond bij Syntrus Achmea. In het afgelopen coronajaar hebben wij veel thuisgewerkt en elkaar veel minder live kunnen zien en spreken. Des te bijzonder is het te zien dat de uitkomsten stabiel zijn gebleven en in sommige gevallen zelfs licht zijn gestegen.

Graag delen we de belangrijkste highlights van het MBO: Meer betrokken collega’s en ervaren werkdruk verbeterd. We zijn blij dat in deze uitdagende periode het aantal betrokken collega’s van 73,9% (2020) is gestegen naar ruim 80% in 2021. Het percentage medewerkers dat niet bevlogen en niet betrokken was, is in de afgelopen 3 jaar gedaald van 25,3% in 2019 naar 16% in 2021. We zien net als vorig jaar stabiele cijfers, met op vier thema’s een lichte stijging (betrokkenheid, klantbelang, vakmanschap en werkgeverschap). Werkgeverschap scoort dit keer voor het eerst een 8.

Tot slot, een hoge werkdruk is een terugkerend thema. In het afgelopen jaar hebben we veel energie gestoken om hier samen iets aan te doen. We vinden het belangrijk om te zien dat het ervaren van een goede werkdruk is gestegen van 55% naar 62% en daarmee een van de grootste stijgers van het MBO 2021 is geweest. Wel zijn de verschillen tussen de teams soms groot.

Waar gaan we mee aan de slag? De continu veranderende wereld vraagt veel van ons. Ondanks de sterke verbetering heeft de ervaren werkdruk ook het komende jaar prioriteit. Daarnaast komt, mede door corona, de aandacht voor het persoonlijke in het gedrang, omdat er minder tijd wordt genomen voor reflectie en het maken van ontwikkelafspraken. Dat zal ook voor 2022 een belangrijk speerpunt worden. Als we onze resultaten vergelijken met het gemiddelde van Achmea, zien we dat we goed scoren op klantbelang, maar dat we op de overige thema’s nog een stap kunnen maken.

Achmea plant 1 miljoen bomen

Achmea gaat de komende drie jaar circa 1 miljoen bomen planten. Hiermee zetten we een volgende stap op weg naar een volledig klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2030. Samen met Land Life Company is een meerjarig herbebossingsprogramma gestart waarmee de CO₂ -uitstoot van de bedrijfsvoering van Achmea wordt gecompenseerd.

Wij compenseren sinds 2011 onze resterende CO₂ -footprint door de aanschaf van certificaten. Als onderdeel van een ambitieuze verduurzamingsagenda, investeren we nu voor de lange termijn in compensatie door concrete bosbouwprojecten in onder andere Australië en IJsland. We investeren 4 miljoen in het herbebossingsprogramma met Land Life Company.

Hard op weg naar een volledig klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2030 Bianca Tetteroo, voorzitter Raad van Bestuur Achmea: “Als coöperatieve verzekeraar willen wij bijdragen aan een gezonde, veilige en duurzame samenleving. Dat doen we op tal van manieren voor onze klanten, met onze beleggingen en natuurlijk kijken we ook naar onze eigen bedrijfsvoering. Zo zijn we hard op weg naar een volledig klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2030. Aan de hand van een ambitieus verduurzamingsplan verlagen we stap voor stap onze CO₂ -footprint, waarbij we onder meer kijken naar ons energieverbruik, onze mobiliteit, afvalstromen en ons papierverbruik. Het restant van onze CO₂ -emissie compenseren we zo natuurlijk mogelijk. Met het planten van 1 miljoen bomen zetten we daarmee een mooie stap! En bovendien sluiten we aan bij het ‘EU Action Plan against global warming’ en ‘the Green deal ’, het Europese doel om 3 miljard bomen te planten voor 2030.”

Een gezonde, veilige en duurzame samenleving Land Life Company gaat voor Achmea de komende 3 jaar ongeveer 1 miljoen bomen planten. Hiermee wordt ongeveer 920 hectare ‘gedegradeerd land’ in Australië en IJsland hersteld. De bomen nemen de komende 40 jaar circa 200.000 ton CO₂ op. Omdat Land Life Company werkt met een diverse mix van inheemse boomsoorten, wordt ook de biodiversiteit hersteld. Bovendien leveren de projecten voordelen op voor de lokale gemeenschappen.

Deel deze pagina